Lombok Kids c507 Design, gratis inloopatelier voor creatief, sport en koken
Op woensdagmiddag tussen 15.00 en 18.00u is er een gratis creatief, sportief, technisch en culinaire inloopatelier voor kinderen en jongeren van 6 t/m 12 jaar in ons buurthuis op de Kanaalstraat 194.
Kom hier maken, onderzoeken, ontdekken, leren en samenwerken en samen spelen! De kinderen worden gestimuleerd en krijgen de ruimte om nieuwe vaardigheden, interessante materialen of talenten te ontdekken. Ze kunnen lekker bewegen en ze leren gezonde hapjes te koken. Er is zowel veel persoonlijke aandacht voor elk kind afzonderlijk als voor de groepsdynamiek.
De hele vakantie door organiseren we iedere woensdagmiddag sport, kook en creatieve activiteiten! Als je mee wilt doen geef je dan nu op door een berichtje te sturen naar coördinator Siënna (06-36046319) of bel algemeen coördinator Else (06 17481268). Siënna appt je daarna wekelijks met het aanbod. Je kan kiezen tussen een of meerdere activiteiten. Tot dan!
Klik hier voor foto’s en een sfeerbeeld op onze Facebookpagina!
Hoe kan een kind of jongere mee doen?
Vanwege de centrale plek in de wijk, komen kinderen vanzelf aanwaaien bij de kidsclub. Onze plek is bedoeld voor kinderen in de wijk Utrecht West. Kinderen moeten zich wel inschrijven. We vragen kinderen eenmalig langs te komen met ouders/opvoeders zodat we hen ook kunnen bereiken. Schrijf uw kind in door te bellen naar algemeen coördinator Else Huisman 06-17481268, of te mailen naar projectcoördinator Siënna Willemse .(JavaScript must be enabled to view this email address). Of loop een keer binnen bij ons buurthuis op Kanaalstraat 194 of 159.
Wat bieden wij kinderen en jongeren ?
Op woensdagmiddag tijdens ons inloopatelier kunnen kinderen 3 uur lang aan verschillende dingen meedoen. Met docenten en vrijwilligers met een achtergrond in kunst, sport, muziek of een sociale opleiding activeren we kinderen zelf iets iets te maken en vooral veel te ontdekken. Kinderen kunnen zelfstandig of in groepjes aan de slag. Er worden activiteiten aangeboden, maar de kinderen kunnen ook zelf kiezen wat ze willen doen. Ze kunnen de hele middag creatief zijn, materialen leren kennen, hun fantasie gebruiken en uitgedaagd worden. Daarnaast kunnen ze gaan sporten, aan hun conditie werken door te bewegen en leren samen te spelen. Samen met de koks leren ze over gezond eten, ze koken samen en delen dit later met de groep.
Wie begeleiden de kinderen en jongeren?
We hebben een breed team van professionele begeleiders. Kunstenaar, sportcoaches, koks, muzikanten, theatermakers en vrijwilligers staan klaar om de kinderen te begeleiden. Een professionele coördinator met scholing en ervaring in het onderwijs begeleid en coacht de vrijwilligers en stagiaires. De vrijwilligers krijgen alvorens ze starten bij Lombok Kids c507 Design een uitvoerige intake. Ze spreken af met de coördinator. Die legt uit wat er van hen verwacht wordt, wat de regels zijn en waar wij de vrijwilligers bij kunnen ondersteunen. De coördinator is altijd aanwezig in het buurthuis en kijkt met de vrijwilligers en kinderen mee. Ze biedt extra ondersteuning waar dat nodig is. De vrijwilligers draaien eerst op proef mee. De vrijwilligers worden door de coördinator gecoacht om breed naar een kind te kijken en krijgen door de tijd trainingen aangeboden. We vragen een VOG aan de vrijwilligers voor ze bij ons starten.
Klik hier voor meer informatie over sociale veiligheid, ons aanname beleid en gedragscode.
Vrijwilliger of stagiair(e) worden?
We zijn vaak op zoek naar vrijwilligers en stagiaires! Ben je beschikbaar op woensdagmiddag en wil je meewerken en/of heb je een vraag? Bel naar algemeen coördinator Else Huisman 06-17481268, of mail naar projectcoördinator Siënna Willemse .(JavaScript must be enabled to view this email address). Of loop een keer binnen bij ons buurthuis op Kanaalstraat 194 of 159.
Taal en Talent, gratis 1 op 1 begeleiding
Bij dit programma kiest een kind of jongere van 5 tot 18 jaar oor wekelijkse 1 uur privé les. Dit is één op één ondersteuning voor kinderen en jongeren in taal en talentontwikkeling door een vaste vrijwilliger/ maatje. Elk uur werken er 8 kinderen, met 8 vrijwilligers, ieder duo aan een eigen tafel in een gezellige huiskamer sfeer. Dit gebeurt onder begeleiding van een professionele coördinator. Wekelijks is er contact met ouders. Ook is er contact met de school. Kinderen en jongeren doen vaak jaren mee aan dit programma.
Klik hier voor foto’s en een sfeerbeeld op onze Facebookpagina!
Hoe kan een kind of jongere begeleiding aanvragen?
Om mee te kunnen doen moet het kind zich samen inschrijven met ouders/verzorgers bij de coördinator van Taal en Talent. Er is een wachtlijst, maar het is altijd goed om contact met ons op te nemen over de mogelijkheden. Bel met algemeen coördinator Else 06-17481268 .(JavaScript must be enabled to view this email address) of mail naar projectcoördinator Mine Erdural .(JavaScript must be enabled to view this email address) en .(JavaScript must be enabled to view this email address). Of loop binnen bij Kanaalstraat 194 of 159.
Praktische informatie:
Dit programma vindt plaats op maandag, donderdag en vrijdag om 15.30u, 16.30u en 17.30u in ons buurthuis op Kanaalstraat 194. Elke uur gaan 8 kinderen en jongeren met 8 vrijwilligers aan de slag.
Wat bieden wij kinderen en jongeren ?
Onze professionele coördinatoren en vrijwilligers kijken samen met het kind of jongere hoe hij of zij zich het liefste ontwikkelt en leert en waar een kind gelukkig van wordt. Elk kind leert op een andere manier! Wij vinden het belangrijk dat kinderen hun eigen manier van leren en hun unieke talenten ontdekken en hier lol in hebben. Taal ontwikkelen en goed meekomen op school is van belang. Daar besteden we veel tijd aan. Natuurlijk hebben we een ruim aanbod van educatieve spellen, werkbladen en (digitale) oefeningen ter beschikking.
Net zo belangrijk is het om te kijken hoe een kind of jongere het beste leert. Er zijn zoveel manieren hoe je iets kan leren. Soms is ontspanning heel belangrijk, of trots zijn op jezelf en of door een duidelijke structuur aan te brengen. Het kan zijn dat het kind graag beweegt en dat dat juist helpt bij leren. Of dat een kind een taalhandicap heeft, maar dat er via muziek of theater makkelijker aan de taalontwikkeling te werken is. Het kan ook zijn dat een kind uitblinkt in het timmeren van hutten en het metselen van muurtjes.
Wij kijken bij Taal en Talent naar al deze zaken. Ook wordt er samengewerkt met het woensdagmiddag programma Kids c507 Design. Daar zien we veel ander talenten van de kinderen. Natuurlijk werken we ook samen met de scholen.
Wie begeleiden de kinderen en jongeren?
Een professionele coördinator, met scholing en ervaring in het onderwijs begeleid en coacht de vrijwilligers en stagiaires. De vrijwilligers krijgen alvorens ze starten bij Taal en Talent een uitvoerige intake. Ze spreken af met de coördinator. Die legt uit wat er van hen verwacht wordt, wat de regels zijn en waar wij de vrijwilligers bij kunnen ondersteunen. Er wordt gezocht naar een goede match tussen het kind/de jongere en de vrijwilliger. De coördinator is altijd aanwezig bij de Taal en Talent lessen. Ze kijkt met vrijwilligers en kinderen mee, en biedt extra ondersteuning waar dat nodig is. De vrijwilligers draaien eerst op proef mee. De vrijwilligers worden door de coördinator gecoacht om breed naar een kind te kijken en krijgen door de tijd trainingen aangeboden. We vragen een VOG aan de vrijwilligers voor ze bij ons starten.
Klik hier voor meer informatie over sociale veiligheid, ons aanname beleid en gedragscode.
Vrijwilliger of stagiair(e) worden?
We hebben een zeer divers aanbod van vrijwilligers en stagiaires bij Taal en Talent, met verschillende beroepen en studies. De meeste komen uit de wijk of uit de stad en soms van verder. We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers en stagiaires. Dat kan al vanaf één uur per week. Interesse? Bel met algemeen coördinator Else 06-17481268 .(JavaScript must be enabled to view this email address) of mail naar projectcoördinator Mine Erdural .(JavaScript must be enabled to view this email address) en .(JavaScript must be enabled to view this email address). Of loop binnen bij Kanaalstraat 194 of 159.
SOCIAL DESIGN, CULTUUR MAKEN IN DE HAARVATEN VAN DE SAMENLEVING
Wishing Well West: een ontmoetingsplek voor kunstenaar en bewoners
In 2008 is onze stichting opgericht en gevormd door kunstenaars/cultuurmakers en bewoners uit de sociale woningbouwbuurten van Lombok en de ondernemers aan de Kanaalstraat te Utrecht. Wij herontwerpen graag het publieke, sociale en culturele domein, onze dagelijkse leefomgeving, tot een plek waar meer ruimte is voor maatwerk, verwondering, diversiteit, sociaal humaan bewustzijn en creativiteit.
CULTURELE KRACHT
Diversiteit is het DNA van Lombok en zo ook van stichting Wishing Well West. Dit dragen we graag uit en delen we met ander wijken in Utrecht en andere steden. Veel vrijwilligers uit diverse culturen helpen hierin, ze zetten hun creatieve en sociale kracht in om met elkaar mooie projecten en programma’s neer te zetten, waarin mensen elkaar ontmoeten en helpen. Samen komen ze tot nieuwe culturele uitingen en raken zo geïnspireerd door elkaar. Dit gebeurde en gebeurt via:
- Muziek en theater producties,
- design en vormgeving in de openbare ruimte.
- Wijk en buurt events en debatten.
- Uitwisselingen met communities en kunstenaar en communitybuilders uit andere steden en landen.
- Het opzetten van een buurtkantine waar gezond en vegan gekookt wordt met veel mensen uit verschillende culturen.
- Het ontwerpen en maken van designtassen.
- Educatieve, culturele sportieve programma’s voor kinderen en jongeren
- Het ondersteunen van migrantenouderen
- Taallessen en samenwerking met nieuwe en oude Nederlanders
- Zelfregie van buurtontmoetingsplekken en sociale woningbouw
ZELFREGIE IPV PARTICIPATIE
Onze ontmoetingsplekken liggen in het hart van de multiculturele wijk Lombok aan de Kanaalstraat 159 en 194. In 10 jaar tijd is Wishing Well West een community geworden waar heel veel mensen uit alle windstreken, culturen en wijken en steden aan mee doen.
Wat ons bij elkaar bracht en nog steeds bindt, is elkaar helpen en zelf actief willen zijn en regie te hebben op het leven in de stad en de ontwikkeling hiervan. Als grassroot organisatie zijn wij sociaal maar eigenwijs en kritisch en proberen ruimte te vinden en te creëren, waardoor bewoners en ondernemers, kunstenaars en sociaal ge-engageerden samen gaan werken en in een stad daadwerkelijk iets te zeggen hebben over hun eigen woon- en leefomgeving. Zodat we ook in de stad kunnen blijven wonen. Wij noemen dit het maken van dit bottom- up beleid (ipv top down beleid).
Zo zijn er 9 programma’s ontstaan waarin veel bewoners uit Utrecht actief zijn en iets van zichzelf geven. De programma’s zijn organisch gegroeid en onderling gelinkt waardoor ze een breed netwerk vormen en verbindingen leggen tussen mensen en organisaties. Het verduurzamen van de programma’s die door mensen uit de stad zelf gecreëerd zijn en opgebouwd is wat wij als social design zien. Het is het maken van kunst en cultuur in de haarvaten van onze samenleving.
Elkaar ontmoeten, elkaar helpen, met elkaar maken, koken en eten
Als stichting en community staan we voor inclusiviteit. Iedereen verdient een plek binnen de community en we zij er om elkaar daarin op weg te helpen. Wishing Well West doet dat op verschillende manieren. We bieden een loket waar mensen terecht kunnen met hun vragen en ideeën, we bieden een gezellige buurtkantine waar mensen samen kunnen komen en koffie kunnen drinken, we organiseren activiteiten die mensen een dagbesteding geven en waarbinnen ze zichzelf kunnen ontwikkelen.
Sociaal makelaarschap & wijkinformatie loket (Kanaalstraat 159)
Wishing Well West voert middels een pilot het sociaal makelen uit in Lombok. Aan Kanaalstraat 159 is al 10 jaar een ontmoetingsplek waar je terecht kunt met vragen over de buurt en leuke ideeën voor de buurt.
Ons buurtnetwerk is groot, want al 10 jaar actief. Bij veel sociale, culturele of groene vragen en ideeën kunnen wij met je meedenken. WE kunnen je helpen iets op te zetten en kunnen je doorverwijzen naar een specialist in de wijk of stad. We hebben contact met een heel scala aan organisaties: de woningbouwcorporatie, het buurtteam, het wijkbureau en het gezondheidscentrum. En ook met een groot netwerk van kunstenaars, koks, ambachtsmensen en sociale mensen uit de buurt.
Sociaal makelen en informatie over de wijk: heb je een leuk idee voor de buurt of heb je een vraag? Loop dan binnen bij één van onze locaties (Kanaalstraat 159 en 194). Of neem contact op met Else (coördinator van de stichting) via .(JavaScript must be enabled to view this email address) of 06-17481268.
Communityclub/buurtkantine (Kanaalstraat 159)
In de buurtkantine is iedereen welkom om koffie te komen drinken, hapjes te eten en deel te nemen aan culturele activiteiten, zoals muziekoptredens, debatavonden, taalcafés en exposities.
Op donderdagen is er Goodfoodclub. Er wordt gezond, vegetarisch en vaak veganistisch eten gekookt.
De buurtkantine wordt gerund door vrijwilligers, onder begeleiding van een coördinator.
Wil je meewerken als vrijwilliger, meld je dan aan via .(JavaScript must be enabled to view this email address)of bel Else 06-17481268.
De buurtkantine en het sociaal makel loket is open op de volgende momenten:
- Dinsdag van 10.00 tot 17.00 uur
- Donderdag van 13.00 tot 17 uur en twee keer per maand avond activiteiten (houd hiervoor de facebookpagina in de gaten)
- Vrijdag van 10 tot 17.00 uur
- Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
Madeby507 (Kanaalstraat 194)
Madeby507 is het social label van Wishing Well West. Een groep Utrechters komt elke week samen om buurtproducten te maken bij Kanaalstraat 194. We zijn begonnen met een vegan tassenlijn. De tassen worden gemaakt met respect voor mens, dier en milieu. Welke producten er nog meer gemaakt gaan worden onder dit label, bepalen de deelnemers zelf. De tassen verkopen we in onze buurtkantine aan Kanaalstraat 159. De opbrengst van de tassen vloeit terug in het project, we maken geen winst.
Elke donderdag van 10.00 tot 13.00 uur worden er tassen gemaakt. Wil je graag meehelpen tassen maken of heb je een ander goed idee voor een buurtproduct? Meld je dan bij Else 06-17481268 of mail via .(JavaScript must be enabled to view this email address).
Dagbesteding ouderen en dames (Kanaalstraat 194)
Een paar keer per week komen dames van Turkse, Syrische en Iraanse afkomst bij elkaar aan Kanaalstraat 194.
Op dinsdag ochtend is er dagbesteding voor Turkse oudere dames.
Een team vrijwilligsters onder leiding van Aliye en Solmaz helpen de ouderen. Tijdens deze bijeenkomsten worden diverse onderwerpen besproken en wordt er geluisterd naar de ouderen. Samen met vrijwilligsters wordt er gezond gekookt en leuke activiteiten ondernomen. Tijdens de week gaat het vrijwilligersteam op huisbezoek bij eenzame ouderen.
Op donderdagavond en in het weekend zijn er bijeenkomsten met diverse groepjes dames van verschillende leeftijden olv Aliye. De dames ondersteunen elkaar bij levensvragen en praktische dingen en houden contact met dames die het moeilijk hebben. Heb je vragen over deze activiteiten, bel sociaal makelaar Else 06-17481268 of mail .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Van wie is de stad?
“De openbare ruimte, eigenlijk van iedereen, maar schijnbaar van niemand.”
Hoe verhoud jij je tot deze gedeelde ruimte?
De openbare ruimte is naar ons idee niet alleen de fysieke openbare ruimte. Het is ook de gedeelde ruimte in gedachtegoed over je woon- en leefomgeving. Wat zijn de wensen van bewoners t.a.v. hun eigen stad? Wie bepaalt de ontwikkeling en het beleid in de stad. Hebben bewoners eigenlijk wat te zeggen? En wat zijn manieren om als bewoners meer zeggenschap te hebben?
Het maken van bottom-up beleid
Middels onderzoek naar deze thema’s en het inventariseren van de ideeën van stadsbewoners, zijn er de afgelopen 10 jaar veel projecten en programma’s ontstaan vanuit Wishing Well West. Soms zijn dit incidentele projecten geweest, maar er zijn ook veel duurzame programma’s ontstaan waarin bewoners zelf actief zijn.
Projecten:
c507design: publieke ruimte samen ontwerpen. Een groot project waarin we de openbare ruimte hebben opgeknapt met kunst en design. Klik hier voor meer informatie (link invoegen http://www.507design.nl/)
De levensliedshow: een theater muziek productie om verhalen uit de buurt en wijk te delen; http://www.de507levensliedshow.nl/lombok
Ook is er gezorgd voor meer groen in de buurt, zie Groen (link invoegen naar groen)
Bezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Lombok. Wishing Well West was mede-organisator van het ontvangst en de inhuldiging van Willem-Alexander en Maxima aan de Kanaalstraat in 2013. Zie https://www.facebook.com/Welovekanaalstraat
Structurele bijdrage aan de gedeelde woon- en leefomgeving
Wishing Well West heeft zitting in het bestuur van de winkeliersvereniging. De winkeliers hebben zich verenigd om samen input te leveren voor de Visie Kanaalstraat. Meer over Winkeliersvereniging Lombok (link invoegen https://www.facebook.com/winkelierslombok/)
Daarnaast zijn er diverse programma’s ontstaan die zo lang nodig bijdrage aan de gedeelde woon- en leefomgeving.
Groen, Dierenwelzijn, Gezond eten, Duurzaamheid
VERGROENING VAN DE STAD/OPENBARE RUIMTE
De afgelopen jaren is er zeer actief aan vergroening gewerkt door Wishing Well West. Samen met veel vrijwilligers en de gemeente zijn er 250 geveltuinen en boomtuinen aangelegd en er zijn planten en bomen geplant op de Kanaalstraat en de wijken daaromheen.
VEGAN & VEGA ETEN & LEREN KOKEN
Wishing Well West promoot een gezonde leefstijl en zet in op vega(n) koken en eten. Dat doen we op verschillende manieren:
- Tijdens de Goodfoodclub koken we vegetarisch en veganistisch met vrijwilligers uit diverse culturen in onze ontmoetingsplek aan Kanaalstraat 159. Koks en eters leren met elkaar lekker, gezond, vegan en betaalbaar te koken. De Goodfoodclub vindt 2 keer per maand plaats op donderdagavond. Zie Goodfoodclub (link invoegen) voor meer informatie.
- Tijdens de openingsuren van de buurtkantine serveren we naast koffie, soep en hapjes. De ingrediënten die we daarvoor gebruiken zijn lokaal gekocht bij groentewinkels op de Kanaalstraat. Zij verkopen vaak groenten die op de veiling weggegooid worden. Dit is prima groente die betaalbaar is en hartstikke lekker.
- Tijdens de creatieve middag op woensdag leren de kinderen en pubermeiden gezond en lekker te bakken en koken, zonder vlees, niet uit pakjes en weinig tot geen suiker. We leren hen hoe zij natuurlijke producten kunnen klaarmaken en hoe smaakvol dat kan zijn.
- Bij de programma’s voor ouderen ligt de nadruk ook op gezond koken.
- Weggooien is zonde, zeker als het om gezond voedsel gaat. Daarom hebben we voor de buurteenkleine lokale voedselbak opgezet. Ecologische winkels geven voedsel dat over de datum is aan een verzamelteam, zij delen dit weer uit aan gezinnen en individuen in de buurt.
MILIEUVRIENDELIJK SOCIAL DESIGN
Madeby507 is het label waaronder we buurtproducten maken. Iedere donderdag werken vrijwilligers en designers aan het maken van tassen. We gebruiken daarvoor alleen materiaal dat mens-, dier- en milieuvriendelijk is. Dat betekent: geen leer, maar gerecyclede petflessen. De tassen zijn te koop in de ontmoetingsplek op Kanaalstraat 159.
TOEKOMST GROEN
Met Toekomstclub507 zijn we op dit moment in gesprek met woningcorporatie Bo-Ex om de 350 huizen sociale woningbouw in onze buurt (Complex 507) in zelfbeheer te krijgen. Verduurzamen van de huizen is een belangrijk onderwerp in de plannen. De mogelijkheid voor zonnepanelen wordt onderzocht en ook nemen we verdere vergroening van de openbare ruimte hierin mee.
Kijk op Facebook
Dear Max (Mariana) Besana,
This month our first ceremony with Santo Daime / Ayahuasca of the year starts. We are looking forward to share the sacred space with you again. For our Ceremonies this Autumn we have a few last places available, for which we would like to invite you.
Dates:
October 5 - 7
October 12 - 14
November 16 - 18
November 23 - 25
Our Summer Ceremonies (August 31 - September 2 & September 7 - 9) are already fully booked. It is however still possible to register for the waiting list of the Summer Ceremonies. As we sometimes have places opening up due to changes in reservations.
Information
The ceremonies are from Friday evening (5 pm) until Sunday evening (9 pm) and if you wish you can stay until Monday (included in price). The ceremonies are held at a beautiful venue with comfortable group accommodation and is next to a forest and lake. The location is nearby Hoorn in The Netherlands.
The ceremonies provide an open-hearted space to awaken the truth of your being. We facilitate a loving and safe environment where you are supported to let the sacred sacrament do her work. The ayahuasca we work with is Santo Daime, which is well known for its gentle and profound healing abilities and is made by a local Santo Daime community in Brazil. To assist you in your process we use rituals, (live) music, sound healing, dance, bodywork and guid
Community
Community (cum=met/samen+munus=gift /geven)
Het begrip komt oorspronkelijk uit het latijn: communitas/cummunus.
Dus een groep mensen die samen geeft.
Ga hier naar:
De creatieve community (links kunstenaars)
Openbare ruimte
“De openbare ruimte, eigenlijk van iedereen, maar schijnbaar van niemand ”
Hoe verhoud jij je tot deze gedeelde ruimte?
Op deze website kun je zien hoe Wishing Well West de wensen uit de buurt is gaan verzamelen.
kids & teens
Zijn kleine mensjes, ze houden van spelen en aandacht.
Ga hier ga naar:
Sociaal
Het hebben van een mede gevoel, inlevingsvermogen. Ruimer denken en voelen dan alleen jezelf.
Ga hier naar:
Groen
Graag meer groen, natuur, planten, groene energie, zonnepanelen en windmolens.
Ga hier naar:
Cultuur
“Cultuur dat ben jezelf“ ook al merk je daar vaak niets van.
Wij willen graag die “Culturele Zelf” actief zien worden.
Door je eigen vragen en ideeën te delen en zichtbaar te maken, aan jezelf en aan je omgeving, ontstaat er iets tastbaars. Hierdoor kan interactie en bewustzijn ontstaan. Iets nieuws groeit, of iets ouds wordt eindelijk begrepen en herontdekt.
Ga hier naar: